Η Μεγάλη κραυγή - Ιστόρημα πέρα και από µυθιστόρηµα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(16 ψήφοι)

Γιάνης Δημολιάτης

read-book

Θα 'θελα να βγάλω µια μεγάλη κραυγή που να φτάσει μέχρι τον ουρανό ψηλά, μέχρι τον ουρανό ψηλά να φτάσει. Τέτοια μεγάλη κραυγή. / Είμαι η δυστυχία που σπέρνει η Ιατρική. Ακριβώς αυτό. / Για μένα η ζωή µου ήτανε το πιο φτηνό πράγμα. [...] Δεν τη σεβόμουνα τη ζωή µου. / Όταν εκείνος βγήκε απ' το νοσοκομείο, εγώ δεν είχα πια περίοδο. / Νομίζω ότι δε θα είχα δικαίωμα να µην της δώσω τη δυνατότητα, αφού η επιστήμη την έδινε [...] για μένα δε θα το ήθελα ποτέ! / Στις φίλες µου δεν έλεγα ποτέ ότι έχω πέντε αδέλφια. Έλεγα ότι έχω τέσσερα. / Θεέ µου, τι σου 'φταιξα και µ' έκανες να βλέπω τον κόσμο µέσ' από δυο παράθυρα; / Είπα, αν δεν πάρω τώρα ψυχοφάρμακα, δε θα πάρω ποτέ στη ζωή µου. / Αυτή 'ναι η... η διαθήκη µου. / Παράτα τον και φύγε! λένε [...] υπάρχει ωμότητα, παράτα τον και φύγε! / Φοβάμαι τόσο πολύ το θάνατο... / Εμένα το μυαλό µου επί εικοσιτετραώρου βάσεως βρισκόταν στον πατέρα µου [...] κοιµόµουν και το μυαλό µου ήταν εκεί. Σηκωνόµουν και το µυαλό µου εκεί. / Ο θάνατος είναι ηρεµία. / Πρέπει οι καθηγηταί, κάποιος καθηγητής, πρέπει να βγάλει ένα βιβλίο τέτοιο, ότι να... / Τη διαχείριση από την πλευρά των τριών εκείνων δεν εγκρίνω. / Δεν έχω εξοµολογηθεί, παρά µία φορά στη ζωή µου· και τώρα η δεύτερη!
δεν είναι µύθος
είναι ιστόρηµα πέρα κι από το µυθιστόρηµα
είναι πραγµατικότητα

προκλητικό για την ιατρική κοινότητα – ανακουφιστικό για τους ανθρώπους
εύχοµαι να ανακουφίσει την ιατρική κοινότητα και να προκαλέσει τους ανθρώπους

Ο Γιάνης Δηµολιάτης γεννήθηκε το 1951 στην Κάτω Σκαφιδωτή Πρεβέζης, όπου και τελείωσε το Δηµοτικό. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Από το 1989 ζει στην Πεδινή Ιωαννίνων. Εργάζεται ως Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Ιατρικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων.

Έχει συγγράψει τα βιβλία: (αντι)Παιδαγωγικό πανόραµα ή πώς η κοινωνία (ανα)παράγει ανθρωπάκους (Σύγχρονη Εκπαίδευση, 1985, 1992), Ξέρουµε τι γίνεται στα σχολεία; Από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήµιο (Δίπτυχο, 1987), Πολιτική δηµογραφία: η ακτινογραφία της Βουλής (Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, 1992), Το επόµενο Βήµα (εκδόσεις "2000 ΜΕΤΑ Χ", 1994).
Επίσης τα άρθρα: «Ευθανασία ή Ευζωία; Ιδού το πραγµατικό δίληµµα! (η διαθήκη µου)», Μateria Μedica Greca, 1990, «Νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα – πραγµατεία περί αρνητικής ζωής: ένα πείραµα σκέψης και ένα υπόδειγµα συνδυασµού ποσότητας και ποιότητας ζωής», Η ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας, Θεµέλιο, Αθήνα 2003, «Ο Ευγένιος Βούλγαρης και η Διατριβή του περί Ευθανασίας», Προτελεύτια Διλήµµατα, Αθήνα 2008.
Παράλληλα έχει ασχοληθεί µε τη µετάφραση βιβλίων, µεταξύ των οποίων το Ευγένιος Βούλγαρης, Διατριβή περί Ευθανασίας (µαζί µε τον Μ. Γαλανάκη, Εξάντας 2005).
Δήλωση του συγγραφέα
Αυτό το βιβλίο οι αφηγητές µου το έγραψαν, δικά τους λόγια είναι. Εγώ απλά πήγα και τους βρήκα και τους ζήτησα να µου τα πουν και τα έβαλα στο χαρτί µε τρόπο

 


Share on Facebook

Πρόσθετες Πληροφορίες

 • Είδος: Βιβλίο
 • Εκδόσεις: Κοντύλι
 • Συγγραφέας: Γιάνης Δημολιάτης
 • Eπιμέλεια: Ελένη Γεωργοστάθη
 • Επιστημονική επιμέλεια: Γιάνης Δημολιάτης
 • Σχ. εξωφύλλου: Γιάνης Δημολιάτης
 • Εξώφυλλο: Δέσποινα Βαφείδου
 • Δημιουργική επιμέλεια: Δημήτρης Παντελής
 • Σελιδοποίηση: Δέσποινα Βαφείδου
 • Μέγεθος: 16 Χ23,5
 • Σελίδες: 265
 • ISBN: 978-960-9661-20-1
 • Έτος έκδοσης: 2014 Δεκέμβριος
17,08 €
Βασική τιμή με ΦΠΑ: 26,28 €
Έκπτωση: 9,20 €
Ποσοστό έκπτωσης: 35.00 %

34 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου ΑΧΙΛΛΕΑΣ Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 11:35 δημοσιεύθηκε από ΑΧΙΛΛΕΑΣ

  Η ζωή και ο θάνατος συνδέονται. Ένας άνθρωπος δεν πεθαίνει μόνο κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά.Γιατί οι πρωταγωνίστριες δε ζουν. Κάθε μέρα η ζωή τους πεθαίνει. Οι άρρωστοι αναπόφευκτα θα πεθάνουν.Γιατί πρέπει με το ζόρι να κρατηθούν στη ζωή;Γιατί όλοι να ζουν μια άρρωστη και δυστυχισμένη ζωή;Ίσως έφτασε ο καιρός το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του. Όλοι χρειάζονται υποστήριξη.

 • Σύνδεσμος σχολίου Νατασα Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 20:17 δημοσιεύθηκε από Νατασα

  Δεν υπαρχει τιποτα πιο πολυτιμο απο την υγεια.

 • Σύνδεσμος σχολίου vasiliki Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 20:17 δημοσιεύθηκε από vasiliki

  Τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών....θυμός, υποταγή.
  "Θέλω πίσω την καθημερινή μου ρουτίνα, υγιής"
  Που αρχίζει και που τελειώνει η προσφορά...ευθανασία ή όχι;;;

 • Σύνδεσμος σχολίου ΠΗΝΕΛΟΠΗ Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 12:48 δημοσιεύθηκε από ΠΗΝΕΛΟΠΗ

  Η ασθένεια, και πολύ περισσότερο η ανίατη ασθένεια χρήζει πολύπλευρης προσέγγισης. Δεν πρέπει μόνο να αναλύεται η μεριά του ασθενούς που πονά, που υποφέρει, που "παλεύει" να κρατηθεί στην ζωή , που αν μη τι άλλο έχει την αμέριστη συμπαράσταση και την υποστήριξη όλων. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται και στον περίγυρο του ασθενούς που είτε από επιλογή είτε από τύχη βρέθηκε στην θέση του φροντιστή του. Βρέθηκε στην θέση του ανθρώπου που αγόγγυστα οφείλει είτε γιατί το διάλεξε ο ίδιος είτε γιατί το θέλησε η τύχη να σηκώσει το βάρος και την ψυχολογική πίεση που απορρέει από τη φροντίδα ενός τέτοιου περιστατικού. Με όποιο κόστος... Κάθε περίπτωση όμως πρέπει να αναλύεται εξατομικευμένα γιατί κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του χαρακτήρα, τα δικά του πιστεύω, την δική του ηθική, τα δικά του όρια, σωματικά και ψυχολογικά...Σε κάθε περίπτωση όμως οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται την ψυχολογικά υποστήριξη είτε ειδικού είτε του ευρύτερου περιβάλλοντος προκειμένω να φέρουν εις πέρας τον δύσκολο αυτόν αγώνα και να είναι σε θέση να συνεχίσουν να προσφέρουν, με τις μικρότερες κάθε φορά απώλειες.

 • Σύνδεσμος σχολίου καλλιόπη Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017 17:53 δημοσιεύθηκε από καλλιόπη

  πρέπει να χαιρόμαστε τηνκάθε μέρα σαν να είναιη τελευταία,γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να μας ξημερώσει.είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις αγαπημένα σου πρόσωπα να υποφέρουν και να μην μπορείς να τα γιατρέψεις.

 • Σύνδεσμος σχολίου Γεώργιος Κώτσης Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017 14:13 δημοσιεύθηκε από Γεώργιος Κώτσης

  Η βαριά και πολύχρονη ασθένεια ενός ανθρώπου προβληματίζει σε πολλά επίπεδα. Τον άνθρωπο που αναλαμβάνει την περιποίηση του, το ελλειματικό τρόπο του συστήματος υγείας, το ψυχολογικό σκηνικό που διαμορφώνεται στους άμεσα εμπλεκόμενους και που είναι απόρροια της ψυχικήςσθεναρότητας και ψυχικής εκπαίδευσης του καθενός. Ο καθένας πρέπει να έχει το δικαίωμα να τελειώσει την ζωή του με τρόπο και σε χρόνο που δεν θα ταλαιπωρηθεί ή να ταλαιπωρήσει τους δικούς του. Η επιλογή πρέπει να υπάρχει αλλά θα πρέπει να χρησημοποιήτε και σωστά. Το σωστό βέβαια είναι εντελώς υποκειμενικό σε αυτή την περίπτωση. Η περίπτωση της ευθανασίας είναι κάτι που μπορούμε να αποφασίσουμε για τον εαυτό μας αλλά για τους άλλους προβληματίζει. Στις περιπτώσεις που διάβασα οι αφηγητές δεν προστάτεψαν καθόλου τους εαυτούς τους προκειμένου να δώσουν το ψυχικό τους υστέρημα στους ασθενείς. Αυτό έχει τις συνέπειες του άμμεσα και μακροχρόνια.

 • Σύνδεσμος σχολίου Αnna R Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 20:33 δημοσιεύθηκε από Αnna R

  Η λύπη, η κούραση και η απογοήτευση των αφηγητριών είναι μεγάλη, μέσα απο τη φροντίδα και την προσήλωση στους δικούς τους ανθρώπους, ένιωθαν ένοχες και έγιναν άδικες με τον εαυτό τους, που έπρεπε κι αυτός ν αντλήση ευχαρίστηση απο τη ζωή, η οποία περνά.Οι ίδιες πρόσφεραν στους ασθενείς, τους δικούς τους ανθρώπους, χωρίς όμως αυτές ν αντλούν κάτι θετικό απ αυτούς, φτάνοντας στη συνειδητοποίηση αργότερα.

 • Σύνδεσμος σχολίου evian Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 15:21 δημοσιεύθηκε από evian

  Ο κάθε άνθρωπος κουβαλάει και μια δυσάρεστη κατάσταση να αφηγηθεί.

 • Σύνδεσμος σχολίου Βασιλική Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 15:04 δημοσιεύθηκε από Βασιλική

  Τη δύναμη της αγαπης κ της προσφοράς του ανθρωπου. Την υπομονή, επιμονή κ αντοχη απέναντι στις κακουχίες της ζωής.

 • Σύνδεσμος σχολίου ΧΡΗΣΤΟΣ Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 09:43 δημοσιεύθηκε από ΧΡΗΣΤΟΣ

  ακομη και απο αυτον τον γολγοθα μπορουμε να μαθουμε πολλα για τηνζωη και να βγουμε πολλοι δυνατοι

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Κατηγορίες βιβλίων των εκδόσεων Κοντύλι