Η μεγάλη κραυγή στις Σέρρες 18-05-2015

«Η Μεγάλη Κραυγή» του Γιάνη Δημολιάτη στις Σέρρες

«Όταν, ω γιατρέ, πολύ θαυμάσεις αυτόν που τον μεταφέρουν με φορείο, σκύψε και κοίταξε και τους
βαστάζους.»

Ο συγγραφέας Γιάνης Δημολιάτης οι εκδόσεις Κοντύλι και ο Πανηπειρωτικός

Σύλλογος Σερρών σας προσκαλούν τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 στις 7:30 μμ στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, για την παρουσίαση του βιβλίου «Η Μεγάλη Κραυγή: ιστόρημα πέρα κι από μυθιστόρημα»

Ιστόρημα πέρα κι από μυθιστόρημα χαρακτηρίζει ο Γιάνης Δημολιάτης την «Μεγάλη Κραυγή», απολύτως δικαιολογημένα.

Πρόκειται για δεκατρείς μαρτυρίες ανθρώπων που ιστόρισαν τι βίωσαν αντιμε-τωπίζοντας την αρρώστια και τον θάνατο αγαπημένων τους, δικών τους αν-θρώπων.

Καθώς αφηγούνται την δική τους ιστορία, αδειάζουν την ψυχή τους απ’ αυτά που δεν είχαν τολμήσει να πουν ούτε στον εαυτό τους .

Ο Γιάνης Δημολιάτης στο ρόλο του ιδανικού ακροατή, δίνει το βήμα σ’ αυτά τα πρόσωπα –κυρίως γυναίκες– να μιλήσουν, να εξομολογηθούν, να βγάλουν την δική τους κραυγή.

«Και αυτό που βίωνα, εκτός από τον άντρα μου, ήταν οι θάνατοι γύρω γύρω, στα διπλανά κρεβάτια. Μικρά παιδιά, νέοι άνθρωποι, μεγαλύτεροι… Φοβερός πόνος, πολύ μεγάλος πόνος. Χωρίς να είμαι προετοιμασμένη, χωρίς να ξέρω τι με περιμένει, χωρίς…»

«Εγώ δεν είπα ποτέ πότε να πεθάνει! Όχι. Εγώ έλεγα, Θεέ μου ας ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί το είχα συντροφιά μου, το είχα ανάγκη, το είχα… ήταν η ζωή μου, η ψυχή μου.»

«Θεέ μου, τι σού ‘φταιξα και μ’ έκανες να βλέπω τον κόσμο μέσ’ από δυο παράθυρα;»

«Κοιμόμουν και το μυαλό μου ήταν εκεί. Σηκωνόμουν και το μυαλό μου ήταν εκεί.»

«Είπα, αν δεν πάρω τώρα ψυχοφάρμακα δεν θα πάρω ποτέ στη ζωή μου.»

Είναι μερικές φράσεις κραυγές που υψώνουν οι άνθρωποι που φροντίζουν χρόνια ασθενείς.

Με το βιβλίο αυτό, επίκεντρο του ενδιαφέροντος γίνεται αυτός που φροντίζει τον χρόνια πάσχοντα. Αγγίζει θέματα που σχετίζονται με το σύστημα υγείας αλλά και με το ερώτημα: Ποιος μπορεί να ελαφρύνει έστω και λίγο το

βάρος που επωμίζονται όσοι φροντίζουν τους ασθενείς;

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες, που έχει συγκεντρώσει ο Γιάνης Δημολιάτης στη «Μεγάλη Κραυγή», σίγουρα αποτελούν ανακούφιση, αγγίζουν τον καθένα από μας, και προσφέρουν έδαφος για μια περαιτέρω συζήτηση για θέματα πρακτικά και καθημερινά, όσο και ηθικά.

Τη «Μεγάλη Κραυγή» στις Σέρρες παρουσιάζουν:

Μιχάλης Σωτηρίου

Συντονιστής Διευθυντής, Διευθυντής Ψυχιατρικού Τομέα Γενικού Νοσοκομείου

Καβάλας

Ειρήνη Κρυωνά

Φιλόλογος

Διαμαντής Αμπατζής

Απόφοιτος ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, φοιτητής της Ιατρι-κής Σχολής Ιωαννίνων

Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει:

Χριστόφορος Τσούτσης

Συνταξιούχος Δάσκαλος, Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Σερρών

Συντονίζει:

Ευαγγελία Τσουμάνη

Νοσηλεύτρια, τελειόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ψυχικής Υγείας του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Θα παρευρίσκονται :

συγγραφέας Γιάνης Δημολιάτης

εκδότης Δημήτρης Παντελής

Μια ενδιαφέρουσα βραδιά αναμένεται επομένως για το Σερραϊκό κοινό, με ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που με αφορμή την ασθένεια, γίνεται η αιτία να αφουγκραστούμε την ίδια την Ζωή

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάνης Δηµολιάτης γεννήθηκε το 1951 στην Κάτω Σκαφιδωτή Πρεβέζης, όπου και τελείωσε το Δηµοτικό. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Από το 1989 ζει στην Πεδινή Ιωαννίνων. Εργάζεται ως Α-ναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Ιατρικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων.

Έχει γράψει τα βιβλία: «(αντι)Παιδαγωγικό πανόραµα ή πώς η κοινωνία (ανα)παράγει ανθρωπάκους» (Σύγχρονη Εκπαίδευση, 1985, 1992), «Ξέρουµε τι γίνεται στα σχολεία; Από το νηπιαγωγείο ως το πα-νεπιστήµιο» (Δίπτυχο, 1987), «Πολιτική δηµογραφία: η ακτινογραφία της Βουλής» (Πανεπιστήµιο Ιω-αννίνων, 1992), «Το επόµενο βήµα» (εκδόσεις «2000 ΜΕΤΑ Χ», 1994).

Επίσης τα άρθρα: «Ευθανασία ή Ευζωία; Ιδού το πραγµατικό δίληµµα! (η διαθήκη µου)» (Μateria Μedica Greca, 1990), «Νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα – πραγµατεία περί αρνητικής ζωής: ένα πείραµα σκέψης και ένα υπόδειγµα συνδυασµού ποσότητας και ποιότητας ζωής» (Η ποιότητα στις υ-πηρεσίες υγείας, Θεµέλιο, Αθήνα 2003), «Ο Ευγένιος Βούλγαρης και η Διατριβή του περί Ευθανασίας» (Προτελεύτια Διλήµµατα, Αθήνα 2008).

Παράλληλα έχει ασχοληθεί µε τη µετάφραση βιβλίων, µεταξύ των οποίων τα:«Υγεία 21: υγεία για όλους τον 21ο αιώνα» (Τυπωθήτω-Δαρδανός, Αθήνα 2002) και «Ευγένιος Βούλ-γαρης, Διατριβή περί Ευθανασίας» (µαζί µε τον Μ. Γαλανάκη, Εξάντας 2005).

Tίτλος: Η Μεγάλη Κραυγή / ιστόρημα πέρα κι από μυθιστόρημα

Συγγραφέας: Γιάνης Δηµολιάτης

Είδος: Ψυχολογία

Εκδόσεις: Κοντύλι

Γλωσσική επιµέλεια – Διόρθωση: Ελένη Γεωργοστάθη